Peter Verhelst

Peter Verhelst (Brugge, 1962). Het gedicht ‘uur en dag’ is het eerste gedicht in de bundel WIJ TOTALE VLAM uit 2014. In het vervolg van die bundel gaat het veel over de liefde. Op de cover staat een foto van vuurvliegjes. 

UUR EN DAG

Opdat we zouden weten hoe het daar is, in dat grote
wit, hoe is het daar, eerder dan: wie heeft de glazen stolp 
over je hoofd geduwd, willen we exact weten
op welke dag, welk uur het is begonnen, wat waren we
aan het doen toen we de eerste keer de stem hoorden 
– hoe die zich naar binnen vouwde – het is zover, adem maar in
door van tien tot nul te tellen, de preciese minuut willen we kennen

Zodat we kunnen zeggen: alles komt goed. Hoe is het toch
In een glazen stolp, is het als stilletjes bevriezen?

Je ligt op je zij.
Één voor één stijgen witte bijen uit je oor op.
Nadat de zwerm is weggedreven, houd je enkel nog je kleren
als een kussentje tussen je wang en de grond geklemd.

Ik ben in mijn leven al heel wat keren nieuwsgierig en geïnspireerd met iets nieuws begonnen. Een nieuw onderzoek, een nieuw boek, een nieuw schilderij, een nieuwe reis, een nieuw project. Het begin is als een grote witte ruimte. Opdat het een goed vervolg zal krijgen en zodat het iets moois zal gaan worden, is het niet belangrijk wie de opdracht gaf, waar het geld vandaan komt, of dat er een nauwkeurig projectplan was, het belangrijkste voor een goed project was dat het startte op het juiste moment, dat je er klaar voor was. Dan ga je onder een glazen stolp, sluit je af, tel je af van 10 tot 0 naar de start. Precies op dat moment, zadat je weet dat het goed komt.
Bevries je dan?
Eenmaal onder die glazenstolp, is er een waaier ideeën, invallen, allen nog niet uitgekristalliseerd, je bent alleen. Langzaam wordt het minder vaag, de zwerm witte bijen stijgt één voor één op en de uitwerking wordt steeds concreter. Je ligt op de harde grond, uitgekleed, met je kleren als hoofdkussen.
Als eerste gedicht van de bundel geeft Peter Verhelst aan hoe het begin is, voordat hij begint te schrijven. Hij geeft aan dat het uiterst belangrijk voor hem is het moment van dat begin nauwkeurig te kennen.