John Schoorl

Van de rock-‘n-roll dichter John Schoorl (1961) is het volgende gedicht.

FOTOGRAAF

Ik hoorde over
Een Deense fotograaf,

Die op weg naar Chili
In Amerika verdwaalde,

En verzandde in een
Duistere wereld van
Drugs en verdwazing.

Zijn enige steun
Was een 87-jarige kleikunstenares,

Met een Smith & Wesson
In haar hand.

Ze hield alles tegen
Wat geen doel had.

Je komt in de wereld van rock en roll soms altijd wel eens een Deen tegen die de weg kwijt is geraakt en zich in de nesten heeft gewerkt. Die Deen is één van een serie tragisch humoristische gebeurtenissen in het gedicht. Hij raakt verzwabberd aan lager wal. Uiteindelijk vindt hij enige steun bij een verlopen, oud vrouwtje. Zij probeert nog zin aan haar leven te geven door met een Smith & Wesson pistool, waarschijnlijk uit Gods naam, de verwarring de wereld uit te schieten. We zijn beland in het verpietewaaide wilde westen. Ik kan me wél voorstellen dat die Deen aanvankelijk enige verlichting probeert te vinden in drugsgebruik, zolang hij daarover maar de baas blijft. Als die middelen hem de baas worden, gaat het pas mis. 

Het gedicht komt uit de bundel Bukshag (2012) waarin, aldus John Schoorl zelf, het leven en de dood voor het oprapen liggen. Bukshag is dan ook tabak die verzameld wordt uit oude van de straat opgeraapte peuken.

De omslagillustratie van de bundel is naar de Duitse schilder en afficheontwerper Ludwig Hohlwein (1874-1949).