Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz schrijft niet alleen gedichten, maar ook erg vermakelijke stukjes over hoe je gedichten kunt lezen of leren schrijven. Het volgende gedicht komt uit haar derde bundel met de titel ‘hoi feest’ dat werd uitgegeven in 2012. Voor het schrijven ervan ontving ze het C.C.S. Cronestipendium. 

Het zou kunnen zijn dat dit mijn voorbeelden zijn, knuppels 
waarmee ze gardes na-apen. Nemen hun helm af 
en noemen het vergiet. Ze leren me met rente
te risken. Iemand te worden of tegen de wand


te zijgen. Er vallen muren tot ik groei. 

Tijdens het inweken zijn velen bezorgd
maar het komt wel goed als je denkt,
zie mij eens bezig zijn.

Ze wil iets van haar leven maken. Ze zoekt voorbeelden die haar inspireren, maar niet om na te doen. De voorbeelden zijn knuppels waarmee ze gardes na-apen, oenen die elites nadoen of gevechtstuig omgebouwd tot keukengerei. Een helm wordt in de keuken gebruikt als vergiet. Wat in het verschiet ligt, ligt open. 
(Ooit verkocht de Hema Duitse vergiethelmen: vergieten die gemaakt waren van helmen die de Duitsers na de oorlog moesten inleveren.)
Haar voorbeelden leren haar te risken met rente, beloftevolle risico’s te nemen. Stoppen is geen optie als je niet wil mislukken. Voordat ze beter wordt in wat ze wil worden, kan ze – gelukkig maar – muren laten omvallen, zodat ze de vrijheid voelt. 
Misschien zijn anderen wel bezorgd als ze haar zo bezig zien met haar inweekprogramma, maar ze kan toch tevreden zijn met zichzelf. Ze hoeft zich bepaald niet te schamen: zie mij eens bezig. Haar voorbeelden zijn dubbelzinnig. Ze moedigen haar aan oorspronkelijk te zijn en niet al te bescheiden naar zich te laten kijken hoe ze bezig is.

Het proces dat Ellen Deckwitz weergeeft, deed me denken aan de volgende tekening:

De tekening is van Gordon Pask (1928 – 1996), één van mijn voorbeelden, groot wetenschapper in de cybernetica, ontwerper en leraar. De tekening laat een black box zien met massale en chaotische input, en output die zichzelf tegenkomt, die reflecteert en bifurceert, loopings maakt, weer terugkeert als input en oneindig vernieuwt