Neusa Nena Gomes

Neusa Nena Gomes (Rotterdam, 1978) is sinds jaren een actieve Spoken Word dichter. Ze is één van 18 van wie gedichten zijn opgenomen in het boek Hardop, Spoken Word in Nederland. Dat boek werd in 2019 samengesteld door Babs Gons en uitgegeven door Atlas Contact.

Een

Geboren maar net op het randje
Niet verkozen toch uitgekomen
Bloot getoond aan de wereld in blank
Werd later verborgen in bruin
Moeders had nog uit te kiezen van wie?

Zij had alleen de vader
De vader die geest was
De vader die schreef
De vader die afzag

Dat zij ouders had was geen belofte
Op een vader en moeder
Dat ze zusters had betekende niet
Dat zij deel uitmaakte

Het maakte hun niets uit
De restjes waren toch al van hun.
Ze behoorde toe aan de wereld
Maar dan alleen en zonder dat
En van alles wat minder

Uit: Babs Gons, Hardop, p. 99

Het gedicht is als een manifestatie. Het gaat niet alleen óver ongelijkheid, al van je geboorte af, vanwege afkomst en huidskleur, verongelijkt. Maar het is ook protest, bezield en uit het hart. Zoals Babs Gons het zegt over de dichters in het boek Hardop: “…met hun hart, met ritme, met soul, met hun hele lichaam …. Poëzie van de straat, passievolle poëzie, poesia falada….”. Poëzie dus van een vrouw die vecht tegen haar lot in onze wereld en voor mij, om me, opgenomen in de kleuren van het gedicht, met het streven naar meer rechtvaardigheid te verbinden. Hartstochtelijke taal, pissed off, vulkanisch, en waarvan de strofische lavalagen over me heen stromen en schroeien.

Neusa Nena Gomes is om te horen en te zien. Het podium is haar kansel, de zaal haar kathedraal. Ze is een voorzegger van verbondenheid.

Als een gedicht dan in een boek terecht komt, kun je het natuurlijk zelf hardop lezen. Op de digitale snelweg zijn de ronkende Spoken Word filmpjes gemakkelijk te vinden.

De illustratie komt eveneens uit Hardop en is van het collectief High On Type.