Ruben van Gogh

Ruben van Gogh (Dokkum, 1967) studeerde Ruimtelijke Wetenschappen, publiceerde o.a. de bundels De hemel in, de hemel uit, Aan het eind van het begin, zoekmachines en Hier begint het leven. Ook stelde hij de bundel Sprong naar de sterren samen met de laatste generatie dichters van de 20ste eeuw. Spacewagon staat in De hemel in, de hemel uit (1999).

Spacewagon

aan de uiterste rand
van het huidig bestaan
rijden de limousines af & aan
limousines limousines
liggende limonademachines
van weelde

kom maar binnen
zegt ze
je verveelde je daarbuiten
toch al zo wat je wil
zegt ze
en dan legt ze beide
benen om mij heen
zijn 2 er 1
en kan heel de tijd
opnieuw beginnen

heb jij de planeten uit hun baan
gebracht vraagt ze zacht
was jij dat van die 
meteorieten was jij dat
en ze lacht en ze lacht

en ik weet dat het leven
even beter zal gaan
en verder zal gaan
en over zal gaan
hier ver vandaan

Twee kosmonauten, de één heet Jean en de ander Hein, dobberen rond in een spacelab en bestuderen de eindeloosheid van de ruimte en de relativiteit van de tijd. 
Dan gebeurt er iets onverwachts. Er verandert iets in de aantrekkingskracht en de zwaartekracht. Alsof ze de kosmische achtergrondstraling voelen die nog een gevolg is van de oerknal. Wat doe jij nou, zegt de één tegen de ander. Ze raken bevriend en worden verliefd op elkaar in hun spacewagon – het was misschien een limousine van Mitsubishi. De golfbewegingen in deze tijdruimte worden nog heftiger. Absolute verschillen verdwijnen in een omstrengeling. De omhelzing heeft de spiraalvorm van het galactische stelsel dat ze bestuderen. Maar nu worden de astronomische aantallen teruggebracht tot 1 en 2. Twee wordt één, een soort klotseffect. Heb jij de baan van de planeten veranderd? vragen ze aan elkaar. Heb jij de meteorieten laten vallen en zo krom getrokken? Ze beleven een nieuwe dimensie.

Terug op aarde hebben ze iets nieuws te vertellen, buiten de grenzen van de kosmologie of astronomie. Iets over een stelsel dat alles kan veranderen, over een leven in een andere orde, tijdelijk en toch eindeloos, ver en dichtbij.