Yannick Dangre

  • Het is vandaag Witte Donderdag. De Vlaamse dichter Yannick Dangre, in Antwerpen geboren in 1987, schreef In de cyclus Settimana Santa bij elke dag van De Goede Week een gedicht. De cyclus staat in zijn bundel Nacht en navel uit 2017.

DONDERDAG

Soms kom ik thuis en zit ze nog altijd op het randje
van mijn geheugen te wachten, zij die blond was,
jong, met die jurk waarin haar toekomst geknipt was
voor ons.

Wij schaterden toen nog dagelijks de lakens bijeen,
zagen niet hoe minnaars haar al op hun slijpsteen
legden en de blikken rinkelden achter mijn kont.
Elke week teerden wij op elkaars voorsprong.

Later verloren we terrein op onze lichamen,
vergaten elkaars verstand op de achterbank
van een ander. Steeds meer beloftes deden we
bij de wijn en toen, op een dag, reden wij weg
naar de verlossende treurnis van een tweede leg.

Toch zou ik het allemaal nog willen: haar hals,
haar beduimelde lippen, haar minachting
in de deuropening. Toch zou ik het nog
willen, dat onschatbare huwelijk
van dertig zilverlingen.

Het is witte donderdag, de dag van het laatste avondmaal, een feestmaal, en Jezus wast de voeten van de apostelen. Judas Iskariot, één van hen, piept er tussenuit. Hij ziet zich in de deuropening minachtend door Jezus bekeken en zal Jezus verraden voor dertig zilverlingen. In de hof van Olijven klaagt Jezus over zijn lot, hij zweet druppels bloed en krijgt de Judaskus. Na zijn arrestatie verloochent Petrus hem tot driemaal toe.

In het gedicht over een verloren liefde klinkt dit bijbelse verhaal op de achtergrond. Het perspectief is dat van Judas, maar niet zo groot, een beetje lullig eerder. Enkele mooie en hitsige herinneringen, ook vaag nog wat heugenis aan diffuse concurrenten, maar de dreiging werd niet erg serieus genomen. Tot het toch, niet als gevolg van een bewuste beslissing het maar uit te maken, uit is.
Dan achteraf is er is spijt, want het had toch veel moois, iets wat hij nu, minder jeugdig, blijkbaar mist. Het had best goed kunnen zijn als het doorgegaan was. Met de treurigheid en dubbele gevoelens van de Heilige Week is hij nu gelukkig met een herinnering en een toekomst die er misschien had kunnen zijn, als hij hem niet verspild had. Berouw, wroeging over gemiste kansen en enig zelfverwijt. 

De afbeelding is van Aad de Haas. Christus wordt door Judas verraden. Een muurschildering in de kerk van het Zuid-Limburgse dorpje Wahlwiller.